Sonntag, 28. Juni 2009

Η ΝΕΡΑΙΔΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ.

"Δωσε θαρρος στον χωριατη, να σ´ανεβει στο κρεββατι", λεει μια λαικη παροιμια. Ειμαστε μια χωρα περιπου 10 εκατ. Εχουμε πλουσια ιστορια, την οποια θυμομαστε και επικαλουμαστε αναλογως των περιστασεων. Δυστυχως κανουμε διαρκως τα ιδια σφαλματα. Ψηφιζουμε τα ιδια και τα ιδια προσωπα, περιμενοντας να κανουν κατι καλο για τον τοπο. Και καταληγουμε να πληρωνουμε υψηλους φορους και λογαρισμους για τα παντα, να παιρνουμε μισθους και συνταξεις της πεινας, να εργαζομαστε σε δουλειες ασχετες με την ειδικοτητα μας με συμβασεις και υπερωριες. Η εσωτερικη μας πολιτικη, οι τομεις της Υγειας, του Πολιτισμου, της Παιδειας, της Οικονομιας ειναι για κλαματα. Τα ιδια ισχυουν και για την εξωτερικη μας πολιτικη και την Αμυνα. Λογικο επομενως ειναι, ολα αυτα να τα παρατηρουν και αλλοι, οι οποιοι ουδολου δεν μενουν στο σταδιο της νηφαλιας και αντικειμενικης κριτικης. Τουναντιον, πολλοι παιρνουν αφορμη απο τις αδυναμιες του ελληνικου συστηματος και την παντελη απουσια αντιδρασης, ωστε εκμεταλλευομενοι τα λαθη της ελληνικης πλευρας καταφερνουν να μας χτυπησουν πισωπλατα. Και μετα, εμεις τρεχουμε απο δω και απο κει διερωτομενοι τι συνεβει.



Δεν ειναι η δουλεια του εν λογω ιστολογου να παιξει τον ρολο του υπουργου εξωτερικων και του διπλωματη. Το θεμα ομως ειναι σοβαρο, καθως υπαρχει ενα αλλο ιστολογιο, το οποιο εκμεταλλευεται την φιλοξενια ιστοσελιδας επιστημονικου περιοδικου προκειμενου να υποστηριξει την προπαγανδα του κατα οτιδηποτε ελληνικου.
Ας γινουμε πιο σαφεις: Εδω και λιγους μηνες λειτουργει η ιστοσελιδα www.chronologs.de, η οποια υπαγεται στην ιστοσελιδα του γερμανικου επιστημονικου περιοδικου epoc. Στο chronologs αρθρογραφουν επωνυμοι επιστημονες, οπως ιστορικοι, θεολογοι, ισλαμολογοι για θεματα που απτονται των ειδικοτητων τους. Ολοι με τις φωτογραφιες τους, τα πληρη ονοματα τους, και συντομο βιογραφικο. Μονο ενας απο τους ιστολογους ειναι ανωνυμος. Καποια "κυρια" με το ψευδωνυμο Nera Ide. Αντι φωτογραφιας της, εχει μια εικονα ρωμαικου αγαλματος. Στο βιογραφικο της αναφερει οτι οι γονεις της ειναι αρχαιολογοι και φιλολογοι και της εμποτισαν την αγαπη για την Ελλαδα. Σπουδασε δε σε Οξφορδη, Τυβιγγη και Αθηνα και ζει και εργαζεται στην Ελλαδα. Περιστασιακα γραφει για αρχαιολογικα θεματα απο τις χωρες της Μεσογειου. Δυστυχως, μονο αυτο το τελευταιο δεν κανει στην ιστοσελιδα της, την οποια εχει ονομασει απο καποιες φρασεις εργου του Johann Joachim Winckelmann, θεωρητικου δημιουργου της κλασσικης αρχαιολογιας: Edle Einfalt - Stille Größe. Ο υποτιτλος ειναι παντως αποκλειστικα δικος της: Hellas inside.
Λογικα δεν θα πειραζε που υπαρχει αυτη η ανωνυμια. Και ο γραφων αυτο εδω το ιστολογιο, καθως και πολλοι αλλοι μπλογγερς ανωνυμοι ειναι και ετσι θελουν να παραμεινουν. Ειναι ομως περιεργο, για ενα προσωπο που, οπως αναφερθηκε, φιλοξενειται στον κυβερνοχωρο επιστημονικου περιοδικου, ενω ολοι οι αλλοι συμμετεχοντες στην εν λογω ιστοσελιδα γραφουν επωνυμως. Μηπως η "κυρια" αυτη θελει να κρυψει κατι; Γιατι, τι φοβαται;
Ριχνοντας μια ματια στα κειμενα της, στο Edle Einfalt - Stille Größe αρκει, για να συνειδητοποιησει και ο πλεον αδαης οτι η Nera Ide (: Neraide?:Νεραιδα;) δεν εχει τις καλυτερες των προθεσεων. Οταν διαβαζει κανεις π.χ. το κειμενο της σχετικα με το μακεδονικο, που δημοσιευσε πριν αρκετους μηνες, αλλα και τα επικριτικα σχολια που δεχτηκε, εχει την εντυπωση οτι η γυναικα αυτη, μαλλον δεν εχει καταλαβει τι παιζεται στην πολιτικη σκηνη. Διαβαζοντας ομως τα δυο τελευταια της κειμενα (29.01.09 το πρωτο και 21.06.09 το τελευταιο) μαζι με τα σχολια των αναγνωστων, βλεπει κανεις, οτι η Νεραιδα του ιστολογιου ασκει καθαρη προπαγανδα κατα της Ελλαδος. Στο κειμενο του Γεναρη λ.χ., με αφορμη καποια τυχαια περιστατικα, οπως η δυσκολια καποιων κινεζων ταξιδιωτων να διαβασουν στον πινακα αναχωρησεων του αεροδρομιου Ε. Βενιζελος στοιχεια για την πτηση προς Κωνσταντινουπολη, καθως και η αγενης συμπεριφορα ελαχιστων ελληνων επισκεπτων μεσα στην Αγια Σοφια, γενικοποιουνται και εκμεγενθυνονται, δινοντας με αυτον τον τροπο στον γερμανο αναγνωστη την εντυπωση, οτι ΟΛΟΙ οι ελληνες φερονται ασχημα στους τουρκους οταν πανε Κωνσταντινουπολη, θεωροντας την δικη τους πολη και για αυτο, δεν αναφερουν στο αεροδρομιο την Κωνσταντινουπολη με το διεθνες της ονομα, δηλαδη Ινσταμπουλ. Καποιος απο τους αναγνωστες, παραθεσε επιχειρηματα που αποδεικνυουν το αντιθετο: Τοσο στην ιστοσελιδα του αεροδρομιου, οσο και στα φυλλαδια με τις πτησεις, αλλα και στον πινακα ανακοινωσεων, η Κωνσταντινουπολη αναφερεται ως Ινσταμπουλ. Επομενως, ειτε παλι η Νεραιδα δεν καταλαβε καλα, ειτε ψευδεται σκοπιμως. Το οτι υπαρχουν και ορισμενοι ελληνες που φερονται ασχημα μεσα στην Αγια Σοφια, γιατι την θεωρουν ακομα δικη τους, ειναι κατι που μπορει να συμβαινει, αλλα δεν ισχυει για ολους. Ετσι ομως οπως το παρουσιαζει η Νεραιδα, ο γερμανος/ γερμανομαθης αναγνωστης καταλαβαινει οτι οι ελληνες στο συνολο τους ειναι ρατσιστες και φιλοδοξουν να επανακτησουν την Κωνσταντινουπολη, ενω οι τουρκοι ειναι φιλειρηνικοι και σεβονται τους αλλους λαους και πολιτισμους. Βεβαια οποιος βλεπει τα επιτευγματα της ελληνικης εξωτερικης πολιτικης θα διαπιστωσει οτι κατι τετοιο δεν συμβαινει.
Στο επομενο και τελευταιο εως τωρα κειμενο της, η Νεραιδα δεν εχει βαλει μυαλο. Συνεχιζει στο ιδιο βιολι. Με αφορμη το σχολιο καποιου αλλου συμπατριωτη, που οργισμενος εγραψε οτι η Κωνσταντινουπολη εχει διαβρωθει απο τους τουρκους, βαζει δυστυχως στο ιδιο καλαθι και τον αλλο αναγνωστη που επιχειρηματολογησε. Και εξ αυτου ορμουμενη, αρχιζει και γραφει ενα εντελως προπαγανδιστικο κειμενο, περι μιας ομαδας νεων ιστορικων απο την Αθηνα, τους οποιους δεν κατονομαζει, οι οποιοι εγραψαν σχολικο βιβλιο και αποδεικνυουν οτι...οι Οθωμανοι ησαν οι καλυτεροι κατακτητες που περασαν ποτε απο την Ελλαδα, οτι επι 400 χρονια σκλαβιας οι ελληνες δεν ειχαν προβλημα με αυτους, διοτι τους ελεγχε το παπαδαριο κτλ. Στο κειμενο της μαλιστα, τοποθετει και ενα σχολιο καθηγητη αρχαιολογιας του παν/μιου του Αμβουργου, ο οποιος λεει οτι οι Δυτικοι ειναι αυτοι που προκαλεσαν μεγαλο πληγμα.
Και παλι ο γερμανος αναγνωστης που δεν γνωριζει την ιστορια της νεωτερης Ελλαδας μπορει να παρασυρθει απο τα γραφομενα της Νεραιδας και να πιστεψει πραγματικα οτι ετσι οντως εχουν τα πραγματα. Ευτυχως ομως, υπηρξε αντιλογος και παλι με επιχειρηματα, απο τον αναγνωστη, ο οποιος ειδε το ονομα του να μπαεινει στο ιδιο καλαθι με το ονομα και τις δηλωσει καποιου αλλου, μολονοτι τα γραφομενα του αποδεικνυουν το αντιθετο!
Καταρχας, τα λεγομενα του γερμανου καθηγητη δεν εχουν καμια σχεση με αυτα που γραφει η Νεραιδα. Απλως τα χρησιμοποιησε για να υποστηρηξει δηθεν τις ιδεες της.
Κατα δευτερον, το σχολικο βιβλιο που αναφερει η Νεραιδα αποσυρθηκε γιατι περιειχε ενα σωρο λαθη και οχι για το θεμα που αυτη προβαλει, δηλαδη την 400χρονη "ειρηνικη" κατοχη απο τους Οθωμανους. Αλλο πραγμα ειναι να λες, "τι θα γινοταν εαν δεν ειχαμε την επανασταση του 1821" (βλ. αντιστοιχο κειμενο 03/09 στο ιστολογιο εντ.) και αλλο το να παρουσιαζεις το προβλημα αυτο ως δεδομενο, οτι δηλαδη ετσι εχουν τα πραγματα. Η Νεραιδα φερει την θεμελιωδη αξια της Ελευθεριας και τον δικαιο αγωνα των ανθρωπων για την διεκδικηση της ανω κατω αμφισβητωντας την. Με αυτην την λογικη δεν θα επρεπε να γινονται επαναστασεις, γιατι ολοι περνουσαν καλα! Η Νεραιδα ειτε αγνοει, ειτε σκοπιμως αποσιωπει οτι οι Ελληνες πολυ προ του 1821 ειχαν επιγνωση της εθνικης διαφορετικοτητας τους απο τους Οθωμανους. Δεν πληροφορει τον μεσο γερμανο αναγνωστη οτι προ του 1821 ειχαν γινει αμετρητες επαναστασεις στα Βαλκανια, οπως οι Ρωσοτουρκικοι πολεμοι και η Ναυμαχια της Ναυπακτου. Δεν τον πληροφορει για τους υψηλους δασμους, ουτε για το παιδωμαζωμα, τα σκλαβοπαζαρα, τις ληστειες και τους βιασμους που πληρωναν οι υποδουλοι στους Οθωμανους. Παρουσιαζει μια ψευδοεξιδανικευμενη κατασταση που ετσι κι αλλιως δεν ισχυει. Ουτε καν συγγνωμη δεν ζητησε απο τον αναγνωστη που της παραθεσε επιχειρηματα.
Το θεμα ειναι, γιατι τα γραφει ολα αυτα η Νεραιδα; Αποσκοπει καπου και εαν ναι, γιατι; Και γιατι το επιστημονικο περιοδικο ανεχεται τετοιου ειδους αντιεπιστημονικα κειμενα στην ιστοσελιδα του; Κανονικα θα επρεπε η Νεραιδα και τα κειμενα της να διαγραφουν παντελως.
Συνοψιζοντας, εχουμε καποια "κυρια" η οποια προσπαθει να πεισει οτι ειναι επιστημων και γραφει σε ιστοτοπο επιστημονικου περιοδικου. Εν αντιθεσει ομως με τους υπολοιπους συμμετεχοντες στο συγκεκριμενο ιστολογιο, γραφει με ψευδωνυμο και ποσταρει φωτογραφια αγαλματος. Τα γραφομενα της εμπεριεχουν ελειψεις, ασαφειες και ψευδη στοιχεια. Εχουμε την εντυπωση οτι ολα αυτα γινονται σκοπιμα. Το υφος των κειμενων της και το ηθος της παραπεμπουν σε προπαγανδα. Αν η προπαγανδα αυτη υποκινειται απο καποιους η´εαν εχει προσωπικα απωθυμενα η συγγραφεας, αυτο δεν ειναι ακομη ξεκαθαρο. Παροτι δυστυχως ολα αυτα εχουν επισημανθει στην εν λογω ιστοσελιδα, ουδεις εκ των συντακτων του περιοδικου εχει ως τωρα αντιδρασει. Ο αγωνας ομως δεν τελειωσε. Εμεις καλουμε ολους τους μπλογγερς να συνδραμουν, μπουκοταροντας, η´ στελνοντας μαιλς διαμαρτυριας στην συντακτικη επιτροπη του περιοδικου. Δεν θελουμε φτηνη προπαγανδα, θελουμε ηπια, ουσιαστικη και αντικειμενικη κριτικη. Εαν η Νεραιδα δεν μπορει να το κανει αυτο, τοτε δεν εχει κανεναν απολυτως λογο να συνεχιζει να γραφει. Ας σβησει το ιστολογιο της και ας χαθει στη ληθη του χρονου και του διαδικτυου.

3 Kommentare:

in antis hat gesagt…

Καλημέρα,

Διάβασα το λεγόμενο post. Το ότι γράφει ανώνυμα μου είναι αδιάφορο, δικό της θέμα και της σύνταξης. Όσο για αυτά που γράφει, κλασική περίπτωση ανίδεου που το παίζει αυθεντία πάνω σε θέματα που ούτε γνωρίζει, ούτε πρόκειται να κατανοήσει. Δεν νομίζω ότι είναι προπαγάνδα, με την έννοια κάποιων κρυφών σκοπών που μπορεί να επιδιώκει αλλά μία ακόμη κομπλεξική παρουσίαση «γνώσεων» και «άποψης» πάνω σε αυτές. Ξέρεις πολύ καλά ότι η «ξερολίαση» είναι ένα άθλημα που ανθεί ιδιαίτερα στη Γερμανία και ιδιαίτερα στους ακαδημαϊκούς κύκλους για ό,τι θέμα μπορεί να φανταστεί κανείς. Και επίσης ότι μπορούν να παρουσιάζουν το πιο εξωφρενικό πράγμα ως πραγματικό και αντικειμενικό. Τη συγκεκριμένη, δεν θα προσπαθούσα να τη λογοκρίνω, αλλά να την ξεμπροστιάσω στους υπόλοιπους αναγνώστες, από την στιγμή που υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού.

TaLaS hat gesagt…

Η κοπελα αυτη πρεπει να εχει φοβερα απωθυμενα... Πως αλλιως να το εξηγησει κανεις... Μπορει να εφαγε καμια χοντρη χυλοπιτα απο ελληνα γκομενο και βγαζει την χολη της γραφοντας τετοιου ειδους κειμενα στο μπλογκ της...

in antis hat gesagt…

ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ! Δεν το βρίσκω απίθανο!
Καλό Σαββατοκύριακο!