Samstag, 8. Januar 2011

ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ.

Δεν εχουν περασει πολλες μερες, απο τοτε που επεστρεψε στην πολιχνη, καπου στην βορειανατολικη Γερμανια. Νεα χρονια λοιπον. Νεα ελπιδα. Η θερμοκρασια στη Γερμανια αρχισε να ανεβαινει. Τα χιονια λιωνουν σιγα σιγα.
Επεστρεψε στην μοναξια του διαμερισματος του εχοντας για συντροφια τις ευχαριστες αναμνησεις απο τις χριστουγεννιατικες διακοπες. Αξεχαστες στιγμες με καλους φιλους, ειδικα το βραδυ της παραμονης των Χριστουγεννων. Ειδικα οταν γειτονες τις επομενες μερες του ελεγαν ποσο χαρηκαν που ακουσαν γελια και φωνες. Γελια που εσπαζαν την μονοτονια και γκρινια της καθημερινοτητας τους. Χαρουμενες στιγμες ξεγνοιασιας με την οικογενεια και ειδικα τα δυο νεοτερα μελη της. Τοσο απλα και αγνα, οπως ειναι παντοτε τα παιδια σε αυτες τις ηλικιες...
Δεν ειδε σχεδον καθολου τηλεοραση, προτιμησε να ασχοληθει περισσοτερο με βιβλια και με ταινιες που εβλεπε στο μικρο, φορητο του dvd player. Οσο για τους αλλους...
Κανενα παιδι στη γειτονια δεν ηρθε να πει τα καλαντα. Καποια μπαινοβγαιναν σε μαγαζια, λεωφορεια και μετρο, οταν αυτα δεν ειχαν σταση εργασιας. Τα περισσοτερα ηταν φαλτσα και δεν τα ηξεραν κιολας. Μαλλον δεν θα ηταν κιολας ελληνοπουλα. Αλλα ειχαν δει το ολο θεμα ως μεσο βιοπορισμου.
Καποια καναλια τηλεοπτικα ησαν σε αλλον πλανητη. Εδειχναν ρεπορταζ απο...Αραχωβα. Οι Μαριες Αντουαννετες βρηκαν επιχειρημα εναντια στην κριση: Γλενταμε τον καυμο μας, μια ζωη την εχουμε κτλ. Το μυαλο τους και μια λυρα...
Τα μαγαζια αδεια. Ο κοσμος εριχνε κλεφτες ματιες. Καποιες νεες εκδοσεις στα βιβλιοπωλεια, αλλα οχι αυτα που εψαχνε. Δεν πειραζει.
Ο νεος χρονος τον βρηκε μονο σ' ενα δωματιο να βλεπει ταινιες. Τα μαγαζια ησαν κλειστα και οι παρεες του δεν μπορουσαν να τον συναντησουν γιατι ειχε σταματησει η κυκλοφορια των ΜΜΜ. Και εαν δεν διαθετεις δικο σου οχημα και εισαι και ανεργος, το σκεφτεσαι να πας καπου με ταξη.
Αλλωστε και αυτο ακριβηνε απο την νεα χρονια. Οπως και τα εισητηρια για τα ΜΜΜ. Στην Αθηνα αλλαζουν τα δρομολογια, λεωφορειακες γραμμες συγχωνευονται. Αφετηρια και τερμα τους θα ειναι πλεον σταθμοι μετρο προς το κεντρο.
Ο ΦΠΑ παει στο 13%. Ο Μεγας Παγκαλος βροντηξε και παλι, οταν αποκαλεσε κοπριτες ολους οσους παρακαλανε βουλευτες να τους βολεψουν στο δημοσιο. Μιση ντροπη δικη τους. Η αλλη μιση ομως παει στους βουλευτες και τον ιδιο τον Παγκαλο, για τον οποιο εχει λεχθει οτι διορισε την κορη του σε τομεα του δημοσιου. Οσο φταινε αυτοι που παρακαλουν, αλλο τοσο φταινε αυτοι που υποσχονται λαγους με πετραχιλια για να παρουν μερικους ψηφους, να μπουν στην βουλη και απο κει και περα να καθονται και να ξυνονται, οταν δεν διοριζουν τους ψηφοφορους τους.
Εγινε και ενα ριφιφι στον Δημο Αθηναιων. Εκλαπησαν καποια σημαντικα εγγραφα που αποκαλυπτουν εργα και ημερες του απερχομενου δημαρχου... Αναρωτιεται αν θα φωτιστει το ζητημα αυτο ποτε.
Ο νεος δημαρχος αναλαμβανει απο φετος. Θα κανει τα πραγματα καλυτερα; Δεν ειναι σιγουρος. Πριν απο μερες διεσχισε με ταξη , μετα τα μεσανυχτα, το κεντρο της Αθηνας. Απο πλατεια Βαθης, μεσω πλατειας Ομονοιας και Κλαυθμωνος, ως την πλατεια Συνταγματος. Σε αυτο το σαφαρι της δυστυχιας περισυνελεξε εικονες, γνωστες λιγο ως πολυ: Βρωμια, σκουπιδια, καυσαεριο. Ανθρωποι αστεγοι, ναρκομανεις, πορνες, τραβεστι... Λεγεται οτι η Frontex που εφερε ο κυριος Παπουτσης μεταφερει τους μεταναστες που εισερχονται λαθραια στη χωρα στην Αθηνα. Να κανουν τι; Δουλειες δεν υπαρχουν. Οι οικοδομες εχουν κλεισει. Στην επαρχια επισης δεν υπαρχουν δουλειες. Μια φορα το χρονο το πολυ π.χ. μαζευονται πορτοκαλια στον αργολικο καμπο. Μετα; Δεν φτανει που ταλαιπωρουνται οι ντοπιοι, πρεπει τωρα να ταλαιπωρουνται και οι ξενοι απο το συστημα;
Ενα ακομα δυσαρεστο φετος, ηταν η δολοφονια 21 ανθρωπων στην Αλεξανδρεια της Αιγυπτου. Την πολη που ιδρυσε ο Μεγας Αλεξανδρος και στεγαζε καποτε την διασημοτερη και μεγαλυτερη βιβλιοθηκη του κοσμου. Την κοσμοπολιτικη αυτη πολη χτυπησε τα Χριστουγεννα ενα τρομοκρατικο κυμα βιας εναντιον των κοπτων χριστιανων, ενος εκ των αρχαιοτερων χριστιανικων κινηματων.
Τι μελλει γενεσθαι; Ειμαστε ακομα στην αρχη. Στις πρωτες μερες του 2011. Και μαλλον εχουμε πολυ δρομο μπροστα μας ακομα. Σε ολα τα επιπεδα...

Keine Kommentare: