Freitag, 20. Mai 2011

ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ...ΥΠΕΡΑΓΑΠΟΥΣΑΝ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ (?)

Ο Ζαχοπουλος επεσε απο την βεραντα του σπιτιου του, οταν αποκαλυφθηκε πως υπηρχαν βιντεο με αυτον και την υφισταμενη του σε ερωτικες περιπτυξεις. Ο Καχελμαν οδηγηθηκε στην φυλακη, μολις κατηγορηθηκε για βιασμο απο καποια εκ των πολλων ερωτικων του συντροφων. Ο Ασσαντζ κατηγορηθκε επισης για βιασμο απο δυο Σουηδεζες. Ο Σβαρτζενεγκερ οχι μονο διατηρουσε παραλληλη σχεση, απο την οποια προεκυψε ενα παιδι 10 χρονων σημερα, αλλα ειχε και παρελθον παρενοχλησεων σε διαφορες γυναικες. Ο Μπερλουσκονι διασκεδαζε σε παρτυ, στα οποια οπως φαινεται, παρευρισκονταν και διαφορες ανηλικες πεταλουδιτσες. Τελος, ο μεχρι προτινος ισχυρος ανδρας του ΔΝΤ και υποψηφιος για την γαλλικη προεδρια Ντομινικ Στρος Καν συνελληφθει στην Νεα Υορκη με την κατηγορια αποπειρας βιασμου.


Στο παρον κειμενο θα αφησουμε στην ακρη τις θεωριες συνομωσιας και τις διαφορες υποθεσεις. Αν π.χ. οι ιστοριες με τον Ασσαντζ και τον Στρος Καν ειναι στημενες η' οχι. Αν λ.χ. τον τελευταιο, η περιπετεια του οποιου ειναι και η πιο προσφατη, τον ειχαν ειδοποιησει "καποιοι", οτι θα ερθει ενα "δωρο" για αυτον την συγκεκριμενη στιγμη στο δωματιο του κτλ. δεν γνωριζουμε, δεν θα ασχοληθουμε.


Αυτο που βλεπουμε, και συμφωνα με τα ανωτερω παραδειγματα που αναφερθηκαν, ειναι οτι υπαρχει ενα γενικο φαινομενο. Μολονοτι οι ανδρες των παραδειγματων ειναι ως επι το πλειστον ανω των 50 ετων, υπαρχουν και περιπτωσεις, οπως αυτες των Ασσαντζ και Καχελμαν, που αγγιζουν και νεοτερες ηλικιες. Οποτε το προβλημα να μην ειναι αποκλειστικα και μονο της ηλικιας.


Οχι. Εδω συμβαινει κατι αλλο. Ολοι οι προαναφερομενοι ησαν επιτυχημενοι επαγγελματικα και οικονομικα και για αυτο καταξιωμενοι κοινωνικα. Εδειχναν προς τα εξω το προφιλ του αυτοδημιουργητου επαγγελματια, του ανεξαρτητου πνευματος, του δουλευταρα, αλλα τιμιου και γεματου αυτοπεποιθηση αφεντικου, του καλου οικογενειαρχη. Συναμα δε, του γλεντζε, του λεφτα, του λατρη του γυναικειου φιλου, του κοινωνικου, του γεννημενου αρχηγου που ολοι τον σεβονται και ολοι θελουν την παρεα του.


Λενε πως η εξουσια διαφθειρει. Λενε πως το χρημα διαφθειρει. Λενε πως οι ανθρωποι, ευρισκομενοι σε θεσεις ισχυος, αλλαζουν. Συμπεραινουν οτι βρισκονται στο κεντρο του συμπαντος και εχουν απαιτησεις απο τους αλλους. Υπαρχουν πολλες ακομα, ανωνυμες καταγγελιες, και οχι μνο απο γυναικες, για το πως τους συμπεριφερονται οι εργοδοτες τους. Τα προαναφερομενα παραδειγματα φτανουν και περισσευουν για να αποδειξουν ποσο κενοι, ποσο ματαιοδοξοι, ποσο αναξιοι σεβασμου ειναι ολοι αυτοι, οι οποιοι κανουν καταχρηση της εξουσιας που τους εχει δωθει προς ικανοποιηση του εγω τους. Βαρυτατη λοιπον η ευθυνη των Ζαχοπουλου, Στρος Καν και Μπερλουσκονι, γιατι επιλεχθηκαν για τις θεσεις που επιλεχθηκαν και καταχραστηκαν την εμπιστοσυνη των αλλων, ο μεν πρωτος, εκβιαζοντας την υφισταμενη του για εναν διορισμο, ο δε δευτερος, γιατι καλοπερνουσε με εξοδα του οργανισμου του, ο δε τριτος, γιατι εκανε το ιδιο με εξοδα του ιταλικου δημοσιου. Αυτο βεβαια δεν σημαινει, οτι η συμπεριφορα των υπολοιπων ειναι καλυτερη.


Και σιγουρα δεν χριεαζεται να εχει διαβασει κανεις τα σχετικα κειμενα του Ντεσμοντ Μορρις για να καταλαβει, οτι αυτοι οι ανθρωποι συμπεριφερονται λες και ειναι στη ζουγκλα: Τα κυριαρχα αρσενικα (A-Männchen) του κοπαδιου εχουν το δικαιωμα να ζευγαρωσουν με ολες τις θηλυκες κτλ. Ειναι επισης γνωστο οτι στις κοινωνιες μας, οι γυναικες ελκονται απο τους ανδρες που εχουν δυναμη: Ειναι οικονομικα ευκαταστατοι, κατεχουν υψηλες διοικητικες θεσεις, δικο τους πολυτελες σπιτι και αυτοκινητο. Ενδιαμεσα ωστοσο συμβαινουν πολλα και ενα απο αυτα ειναι η πιεση. Ο ανδρας που προσπαθει με την βια να επιβαλει τις ορεξεις του, κανει μεγαλο σφαλμα. Υποτιθεται οτι εχουμε αφησει εδω και αιωνες τις κοινωνιες των τροφοσυλλεκτων και εχουμε εξελιχθει. Κι ομως, εμφανιζονται κατι "αντρες" σαν τον Στρος Καν - που οπως ειπωθηκε τις τελευταιες μερες, την ειχε δει πολυ γοης και δεν μπορουσε να συγκρατηθει αμα εβλεπε καμια μορφονια - που νομιζουν οτι δεν ειναι υποχρεωμενοι να θεσουν ορια στον εαυτο τους. Που νομιζουν οτι ολοι οι αλλοι ειναι γεννημενοι να πεφτουν στα τεσσερα οταν τους βλεπουν, επειδη εχουν λεφτα.


Ας ελπισουμε οι εναπομειναντες που την εχουν δει "κυριαρχοι αρσενικοι" να λογικευτουν, μετα τις περιπετειες των "συμπαικτων" τους Στρος Καν, Σβαρτζενεγκερ, Μπερλουσκονι και λοιπων ωστε να αποφυγουν με την σειρα τους τα μπλεξιματα με τον νομο. Οσο για μας τους υπολοιπους ανδρες, ισως θα επρεπε να κανουμε με την σειρα μας αυτοκριτικη. Και να ειμαστε προσεκτικοι, ειδικα οταν βλεπουμε το ειδωλο μας στον καθρεπτη. Υπαρχει η νεα γενια ανδρων, ειτε γονοι ευπορων οικογενειων και κληρονομοι επιχειρησεων, ειτε ελευθεροι επαγγελματιες, ειτε διορισμενοι σε ποστα υψηλης ευθυνης. Ποσο μακρυα θελουν να φτασουν; Θα γινονταν θυματα του εγω τους και των παθων τους; Αν ειναι ετσι τα πραγματα, τοτε ας αρχισουν καποιοι να φοβουνται το ειδωλο τους στον καθρεφτη...

Keine Kommentare: