Mittwoch, 24. August 2011

ΙΕΡΗ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ.

Ο γραφων δεν ανηκει στους φανατικους θαυμαστες της σειρας "Star Trek" (γνωστους και ως "trekkies"). Οφειλει ωστοσο να εκφρασει τον θαυμασμο του για την δουλεια που εχει γινει στη σειρα αυτη. Ιδιαιτερη μνεια αξιζει φυσικα στους πρωταγωνιστες, ειδικα τους τρεις φιλους που μοιαζουν με μετενσαρκωσεις των τριων σωματοφυλακων του Αλεξανδρου Δουμα πατρος, αυτη τη φορα ομως, στο αχανες διαστημα!


Οι τρεις κολλητοι ανηκουν στην ανωτατη βαθμιδα της ιεραρχιας του διαστημοπλοιου Enterprize. Η σειρα και οι ταινιες εχουν δειξει ποσο δεμενοι ειναι μεταξυ τους και πως ο ενας συμπληρωνει τον αλλον. Και οι τρεις μαζι αποτελουν μια δυναμικη ομαδα.


Πρωτος ερχεται ο γιατρος του διαστημοπλοιου, ο Δρ. Λεοναρντ ΜακΚου με το εντονο, διαπεραστικο βλεμμα. Ο Δρ. ΜακΚου ειναι η καρδια του διαστημοπλοιου. Αντιπροσωπευει το συναισθημα. Συχνοτατα εχει εξαρσεις και ξεσπασματα θυμου, ειδικα απεναντι στον εξωγηινο συναδελφο του Δρ. Σποκ, τον οποιο εξυβριζει ως ασπλαχνο και ψυχρο Βουλκανιο. Ο ευαισθητος και ευερεθιστος ΜακΚου δεν μπορει να κρυψει τα συναισθηματα του. Αντιδρα οπως νιωθει. Ειτε θυμωνει, ειτε χαιρεται, ο περιγυρος του και οι θεατες το αντιλαμβανονται αμεσως. Ανησυχει ιδιαιτερα για την υγεια του πληρωματος, ειδικα δε του καπετανιου Κερκ. Αμετρητες φορες εχει ακουσει ο θεατης τον ΜακΚου να ξεστομιζει την φραση "are you all right Jim?" απευθυνομενος στον καπετανιο και αδελφικο του φιλο. Ο γιατρος του Εντερπραιζ ειναι υπερπροστατευτικος σε σημειο παρανοιας με τους ασθενεις του.

Dr. Leonard McCoy: Το συναισθημα


Εξυπακουεται επομενως, οτι ο Δρ. Σποκ, δευτερος στην ιεραρχια μετα τον καπετανιο, ειναι το ακρως αντιθετο του ΜακΚου. Ο ΜακΚου ειναι ανθρωπινος, ο Σποκ ειναι εξωγηινος, καταγομενος απο τον πλανητη Βουλκαν. Ουσιαστικα ειναι μιγαδας, καρπος του δεσμου μιας γυναικας απο τον πλανητη μας και ενος Βουλκανιου. Στον Βουλκαν ωστοσο, ο κοσμος μαθαινει απο πολυ νωρις να ελεγχει τα συναισθηματα του και να κινειται με γνωμονα τη λογικη. Ο Σποκ επομενως, οταν παιρνει αποφασεις για οποιοδηποτε θεμα, αποφασιζει με βαση την λογικη. Η ασφαλεια του πλοιου και του πληρωματος προεχουν. Ακομα και εαν πρεπει να θυσιασει την ζωη του, οπως στην στην ταινια "η εκδικηση του Καν". Ο Κερκ τον εμπιστευεται. Πολλες φορες ο Σποκ λειτουργει ως ο απο μηχανης θεος του Εντερπραιζ με τις γνωσεις και την εμπειρια του. Δινει την υστατη λυση στα προβληματα. Για αυτο και ο Κερκ προσφευγει παντα σε εκεινον.



Dr. Spock: Η λογικη



Ο τελευταιος της ατυπης αυτης τριανδριας ειναι και ο βασικοτερος παιχτης. Ο καπταιν Τζειμς Τιβεριος Κερκ, κυβερνητης του διαστημοπλοιου. Ειναι το επιτυχημενο υβριδιο των ΜακΚου και Σποκ. Θα ρισκαρει τα παντα προκειμενου να σωσει ζωες αθωων και αποτρεψει την καταστροφη γαλαξιων. Ακομα και εαν αυτο σημαινει να θυσιασει το διαστημοπλοιο του στον αερα. Απο την αλλη πλευρα ομως, θα παρει κρισιμες αποφασεις στηριζομενος στην λογικη και οχι στο συναισθημα. Ο Κερκ κουμανταρει πλοιο και πληρωμα κρατωντας τις ισορροπιες αναμεσα σε συναισθημα και λογικη, οπως οφειλει να κανει ο οιοσδηποτε φερει τοσο υψηλες ευθυνες. Στις δυσκολες στιγμες ξερει πως μπορει να βασιζεται στους εμπιστους Σποκ και ΜακΚου. Ο κυβερνητης του Εντερπραιζ σκεφτεται πρωτα, ακουει ολες τις προτασεις και επειτα αποφασιζει πως θα δρασει. Φερει δε στοιχεια απο τους πρωτοπορους ναυτικους της ανθρωπινης ιστοριας και λογοτεχνιας: Ειναι Ιασων, Οδυσσευς, Κολομβος, Μαγγελανος, Ντρεικ, Νελσων. Ατρομητος, περιεργος, καινοτομος, καταφερνει να κερδιζει μεχρι και τον σεβασμο των εχθρων του, των μηχανορραφων Ρωμουλανων και των πολεμοχαρων Κλινγκονων. Και φυσικα, ενας ανδρας στην θεση του δεν θα μπορουσε παρα να προκαλει τον θαυμασμο και το ερωτικο ενδιαφερον θηλυκων υπαρξεων, ειτε αυτες ειναι εξωγηινες αλλα ανθρωπομορφες πριγκηπισσες, ειτε ειναι οι καλλιγραμμες κοπελες που υπηρετουν στο Εντερπραιζ.


Captain James Tiberius Kirk: Ο επιτυχημενος συνδυασμος των ανωτερω




Οπως στην τεχνη, ετσι και στην ζωη: Ο καθε ανδρας εχει την καρδια (ΜακΚου) και τον εγκεφαλο (Σποκ), βαση των οποιων παιρνει αποφασεις. Χρειαζεται ομως να συνδυαζονται και τα δυο για να υπαρχει καλυτερο αποτελεσμα. Σωστο ειναι να υπαρχει μια ισορροπια αναμεσα στο συναισθημα και την λογικη. Ειδαλλως, ειτε ο ανδρας, ο οποιος ειναι ερμαιο των παθων του, θα χτυπιεται σαν καρυδοτσουφλο ακυβερνητο στις θαλασσες της ζωης, ειτε, εαν στηριζεται αποκλειστικα στην ψυχρη λογικη, θα γινει σαν ρομποτ, χωρις ιχνος συναισθηματος, ακομα και για τους ανθρωπους που τον αγαπουν. Το ιδανικο ισως θα ηταν, να σκεφτεται και να πραττει σαν τον Κερκ.


.....................................................................................


Οι παραπανω σκεψεις του Ταλα ειναι αποσταλαγμα των εως τωρα εμπειριων του, με αποκορυφωμα την τελευταια του συνεργασια (βλ. www.mrtoverseas.blogspot.com Αυγουστου 2011 εντ.) κατα την οποια εφερε σημαντικες ευθυνες λογω του ποστου του. Δεν ειναι παντα ευκολο, αξιζει ομως να προσπαθησει να γινει καπταιν Κερκ!













1 Kommentar:

TaLaS hat gesagt…

Σε αυτο το σημειο ας δωσουμε μια λιστα απο τις, κατα την γνωμη μας, καλυτερες στιγμες της τριανδριας του Σταρ Τρςεκ στον κιν/φο. Οι αγαπημενες μας ταινιες εχουν ως εξης:

Star Trek II: The Wrath of Khan (1982). Εντυπωσιακη περιπετεια με επικη μουσικη του Τζ. Χορνερ. Παλιος ανταγωνιστης του Κερκ εμφανιζεται ζητωντας εκδικηση. Με εναν εξαιρετικο Ρ. Μονταλμπαν στον ρολο του φιλοδοξου Χαν. Το παιχνιδι αυτη τη φορα παιζεται σε πνευματικο επιπεδο, καθως δεν υπαρχουν δυστυχως η' ευτυχως σκηνες παλης μεταξυ Κερκ και Χαν. Η δραση εκτυλισσεται μεταξυ των δυο διαστημοπλοιων, θυμιζοντας Χολλυγουντ στις παλιες, καλες στιγμες του, τοτε που γυριζε πειρατικες ταινιες. Σοκ για τους θαυμαστες η αυτοθυσια του Σποκ.

Star Trek III: The Search for Spock (1984). Στην συνεχεια της προηγουμενης ταιναις μαθαινουμε, οτι ο Σποκ αναγεννηθηκε, αλλα εχει περασει τις αναμνησεις του στον Δρ. Μακκου. Ο Κερκ και η ομαδα του κουρσευουν το Εντερπραιζ και πανε να βρουν τον Σποκ. Εν τω μεταξυ υπαρχει και ενας κακος Κλινγκον που θελει να κλεψει κατι... Το πεομενο σοκ για τους θαυμαστες ειναι η καταστροφη του διασημοτερου διαστημοπλοιου ολων των εποχων...

Star Trek V: The Final Frontier (1989). Η ταινια ξεκιναει με εναν Βουλκανιο, ο οποιος ειναι τηλεπαθητικος, γελαει και γενικα δειχνει αισθηματα, αντιθετα απο ολους τους αλλους του ειδους του. Στη συνεχεια μαθαινουμε οτι ο Βουλκανιος αυτος ειναι ετεροθαλης αδελφος του Σποκ και θελει να χρησιμοποιησει το Εντερπραιζ για να βρει το κεντρο του συμπαντος. Εκει πιστευει οτι βρισκεται αυτο που ολοι αναζητουν... Ο θεος... Πολυ ενδαφερεουσα ιστορια, με την οποια η ταινια αυτη επιστρεφει στις απαρχες της, το τηλοποπτικο δηλαδη προγραμμα της δεακετιας του 1960 που την καθιερωσε. Λιγο περισσοτερο να το φιλοσοφουσε το θεμα, θα ηταν καλο. Δυστυχως δεν πηγε καλα στα ταμεια...

Star Trek VI: The undiscovered country (1991). Ο πλανητης των Κλινγκον πεθαινει. Τωρα που η πολεμοχαρης φυλη τα βρηκε σκουρα, ζηταει επαναδιαπραγματευσεις με Διαγαλαξιακη Ομοσπονδια. Καποιοι ομως σαμποταρουν τις επαφες και γρηγορα ο Κερκ μαζι με τον Μακκου βρησκονται ενοχη για την δολοφονια του πρεσβη των Κλινγκον... Η ταινια αυτη παταει γερα στα θεμελια του τελους της Σοβιετικης Ενωσης, απο την οποια εμπνευστηκε καθαρα το σεναριο της. Υποβλητικη η μουσικη των τιτλων.